A Szarvasmarhák Egységes Nyilvántartási Rendszerének (továbbiakban Szarvasmarha ENAR) keretében történik a szarvasmarhák nyilvántartása. A 99/2002. (XI.5) FVM rendelet a szarvasmarha-fajok egyedeinek jelöléséről valamint Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszeréről szabályozza a szarvasmarha, bivaly és bölény fajokhoz tartozó állatok (továbbiakban együtt szarvasmarha) egyedi, hasznosítás módjától független jelölését és nyilvántartásba vételét. A rendelet 12. paragrafusa szerint az ENAR működtetésével, valamint az országos adatbázis létrehozásával, fenntartásával és fejlesztésével kapcsolatos feladatokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állattenyésztési Igazgatóság (az OMMI, illetve MgSzH jogutódja), mint tenyésztési hatóság látja el, ezen feladatok végrehajtásának hatósági ellenőrzését a megyei állategészségügyi hatóság végzi.

Az Európai Parlament és a Tanács 2000.július 17-i 1760/2000/EK rendelet 13.cikk (2) bekezdés a) pontja szerint a marhahús címkén fel kell tüntetni - többek között - a "referenciaszámot vagy referenciakódot, amely biztosítja a kapcsolatot a hús és az állat vagy állatok között. Ez a szám lehet az állategyed azonosítószáma, amelyből a húst nyerték, vagy egy állatcsoportot jelölő azonosítószám". Annak érdekében, hogy a fogyasztók információt szerezhessenek az általuk vásárolt húshoz kapcsolódó szarvasmarháról (vagy szarvasmarhákról), a szarvasmarha ENAR rendszerben az állatokról nyilvántartott publikus adatok bárki számára hozzáférhetőek. Kérjük, az alábbi mezőbe írja be a húscímkén levő szarvasmarha ENAR azonosítót. Az ENAR azonosító egy 2 betűs országkódból, és egy maximum 12 jegyű számból áll. Kérjük, ne tegyen a betűkód és a számok közé szóközt!

ENAR azonosító:

Azok a fogyasztók, akik mobil telefonjukon rendelkeznek WAP-s szolgáltatással, a telefon böngésző menüjében a http://wap.enar.hu cím megadásával is elérhetik ezt a szolgáltatást.